Andy Warhol

Tinédzserkorom egyik nagy ideálja, példaképe volt Andy Warhol. Nem tudnám megmondani, hogy miért, de imádtam a képeit. Még most is imádom és valahogy mostanában olyan sokszor jött velem szembe a neve, hogy gondoltam megnézem a képletét.

Íme:

Azt mindenki tudja Warholról, hogy egy nagyon furcsa, nagyon különc figura volt. Kezdjük ott, hogy Jang Föld Sárkány évben született, ami már maga egy érdekes dolog és arra predesztinálja az ekkor születetteket, hogy másképp viszonyuljanak a világhoz. Ez ugyanis egy Fai Kong állás, az úgynevezett hadvezéri állás, ami egyfelől egy határozottságot másfelől egy másfajta gondolkodást jelenít meg. A Sárkány egyébként is a legszerencsésebb és legkülönlegesebb állat az állatjegyek közül, így extrán láthatjuk a magyarázatot a furcsaságára. És ez még csak az év! Ráadásul a Sárkány ugye nagyon művészi jegy, nagyon ért a művészethez, főképp a festészethez, akár anyagi oldalról is. (Sárkány jegyűek mindig ideális galériatulajdonosok, mert jó szemük van az igazán értékes képekhez, alkotásokhoz.)


A Jang Föld pedig veszett kitartó, ha egyszer valamit elhatároz, akkor azt véghez is viszi. Warhol képletében ráadásul több Jang Föld is van, így nem csoda, hogy sikeres lett. Ehhez nem volt elég a Sárkány szerencséje, kellett hozzá a kitartás és hogy soha ne adja fel: ezt adta a sok Jang Föld. Aztán van ott egy jó kis Jin Föld is a képletben, ami pedig a teremtést, az anyaföldet jelenti. Andy Warholnak sokáig működött egy klubja, a The Factory nevezetű alkotókör. Persze, nem csak az alkotásról szólt, hanem a szexről és a drogokról is, mindenesetre egy elég felkapott “hippi” tanya volt a 60-as évek New Yorkjában, sok művész onnan került ki.

A Factory akkor szűnt meg, amikor Warhol ellen egy merényletet követtek el: többször mellbe lőtték közvetlen közelről. Nehezen, de túlélte, viszont természetesen ez is megmutatkozik a képletben: 1968, amikor “újrakezdte” az életét egy 10 éves ciklus kezdete. Illetve ez az év Jang Föld Majom év volt, ami pedig az üres eleménél jelenik meg, vagyis olyankor neki fokozottan vigyáznia kell. Lehet, hogy a felépülésében az is segítette, hogy van egy Segítő Embere, mégpedig a Kecske. A Kecske, ami egyébként az egyik legművészibb, legkreatívabb állatjegy, és naná, hogy megjelenik a képletében. Pont az övé ne lenne tele művészi jegyekkel?!


Aztán ott van még a Tigris, aki adja a makacsságot és a pénzügyi érzéket. Bárhogyan is nézzük, Andy Warhol ahhoz is nagyon értett, hogy hogyan adja el magát, a művészetét, ő volt az első, aki celebeket hozott létre, mikor még nem volt telefon és internet, ami ezt megtette volna helyette. Gondoljunk csak Marylin Monroe-ról készült képére, ez az első lépés a filterezett instasztárok világa felé. És mindez egy gyárvárosban nevelkedő egyszerű fiútól származik. Ő már akkor tudta, hogy ha van egy gyengeséged, akkor emeld ki, túlozd el, így nem csak hasznot hajthatsz belőle, de megelőzöd, hogy kicsúfoljanak érte. Ő maga ugyanis egy elég szégyenlős fiú volt, homoszexuális hajlamokkal egy olyan világban, ahol ez még jócskán bűn volt. Mégis divatot csinált belőle, művészetet, és ugyan ő önmagát aszexuálisnak vallotta, de közben élete tele volt homoszexualitásra utaló helyzetekkel, tivornyákkal, művészettel. Vagyis ugyan nyíltan nem vallotta be, de mégis megmutatta magát a világnak és ezzel segített az akkori kor homoszexuálisainak is, hogy felvállalják magukat és teljesebb életet élhessenek.

Mindez megmutatkozik a képletben is, legalábbis a rebellissége, hiszen ott van az a pici kis 7K a Tigris mellett, vagyis benne van az öntörvényűség, hogy megy a maga feje után, hogy a szabályokat csak addig tartaj  be, amíg neki az úgy tetszik. Emellett ott van a Saját és a Forrás struktúra keveredése a személyiségében: az egyik nagy barátkozásáról, a másik pedig inkább elvonulásairól ismert. Vagyis benne keveredett a The Factory-t működtető nagyon szociális, nagyon barátságos ember és az elvonuló, gondolkodó, művészi Forrás struktúrás ember. 


Biztos, hogy nem véletlen, hogy ezeket a sorokat egy Tigris évben, Sárkány napon és Nyúl órában írom, vagyis csak egy Kecske hiányzik még a nap képletéből és akkor teljesen lefedtük Andy képletét. Ha esetleg érdekel titeket jobban Andy Warhol élete és munkássága, akkor ajánlom a Netflixes sorozatot. (Lassan pénzt kérek majd a Netflixtől, olyan sokat reklámozom őket.)
A képeket innen töltöttem le, ahol egyébként tudtok még böngészni Warhol munkásságában, illetve más híres művészekében is. Jó szórakozást!

Hozzászólás